Велюр: особливості та застосування тканини

Велюр: особливості та застосування тканини

Велюр - це тканина, яка має ворс від 3 до 7 мм та гладким виворотом. Велюр виробляють із бавовни чи вовни. Від виду матеріалу залежить його характеристики.

Велюр

Велюр: особливості виробництва

При двухполотновом способі виробництва, у процесі беруть участь п'ять ниток, чотири у тому числі формують основу, а п'ята їх скріплює та утворює цей ворс. В результаті одержують ніжний «оксамитовий» матеріал.

При прутковому способі основу вв'язують окремі волокна, які витягуються та формують петлі. Після цього їх розрізають. В результаті виходить тканина з ворсом густішим і довгим, ніж у першому варіанті.

Найкраще вибирати матеріал до складу якої додані синтетичні волокна, які перешкоджають зносу та стирання поверхні.

Сфера застосування

Натуральна велюрова тканина застосовується при виробництві домашнього та дитячого текстилю. Бавовна добре пропускає повітря, не викликає алергічних реакцій і добре вбирає вологу. Банні халати, жіночі піжами, рушники, покривала та одяг для новонароджених – ось неповний асортимент виробів із такого матеріалу, який можна знайти на ринку.

У меблевому виробництві найчастіше використовують стретч-велюр - синтетичну тканину з невисоким ворсом. Більш дорогий аналог - на основі вовни та шовку. Цією тканиною обшивають подушки, дивани, крісла, використовують для виготовлення чохлів та покривал.

Дорогий та якісний одяг виробляють із драп-велюру. Особливо ефектно виглядають класичні костюми, пальта та штани. Він добре зберігає тепло, не втрачає форму, одяг чудово сідають по фігурі. При виготовленні драп-велюру використовується натуральна шерсть високої якості.

Для автомобільних чохлів використовують повністю штучний велюр через його довговічність та практичність. Така обшивка не дає спині ковзати по поверхні, має презентабельний вигляд та просто приємна на дотик.

Часто велюр називають шкіру хромового дублення. Її відмінність від замші та нубуку в тому, що при виготовленні цих матеріалів використовують природні жири. Ну і від тканини з аналогічною назвою шкіряний велюр відрізняється, звичайно, способом виробництва.

Як вибрати сейф

Товари та послуги від українських компаній